Mikročipiranje

Označavanje pasa mikročipom je obvezno bez obzira na uzrast !

Identifikacijska oznaka

MIKROČIPIRANJE

Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala i potpuno je neopasna za pse. Postavlja se psima pomoću posebnog sterilnog aplikatora, a za psa je zahvat gotovo bezbolan. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati samo pomoću čitača kojega ima svaka veterinarska služba. Kada se psu čitačem prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikročip stavljen, na ekranu čitača će se pokazati broj.

Podaci o psu na mikročipu
Mikročipiranje je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti/praksi. Podaci o punoljetnom skrbniku i životinji upisuju se u bazu podataka jedinstvenu za cijelo područje Republike Hrvatske. Identifikacijski broj unesen u zaštićenu bazu podataka otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB i sl.) kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i sl. U slučaju pronalaska psa, ovlaštene osobe, odnosno skloništa i veterinarske ambulante, imaju pravo provjeriti identifikacijski broj psa i tko mu je skrbnik.

Označavanje pasa mikročipom

Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni podataka.
Ogrlice i markice koje psi nose oko vrata lako se mogu skinuti, pa je u tome slučaju nemoguće prepoznati odakle pas dolazi i čiji je. Stoga je mikročipiranje od velike važnosti prilikom nalaženja skrbnika napuštenih ili odlutalih pasa, čime se ujedno sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja. Posebno je korisno u skloništima za napuštene životinje, jer omogućava da se psi s ugradjenim mikročipom odmah vrate skrbnicima.
Životinji s ugradjenim mikročipom uvijek se može pronaći skrbnik, što može odvratiti pojedince od namjere napuštanja životinja, s obzirom da je napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna.
Pravilnikom o označavanju pasa je obvezno označavanje svih pasa bez obzira na uzrast.