Mikročipiranje

Označavanje pasa mikročipom je obvezno bez obzira na uzrast !

MIKROČIPIRANJE
Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala i potpuno je neopasna za pse. Postavlja se psima pomoću posebnog sterilnog aplikatora, a za psa je zahvat gotovo bezbolan. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati samo pomoću čitača kojega ima svaka veterinarska služba.
PODACI O PSU NA MIKROČIPU
Mikročipiranje je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti/praksi. Podaci o punoljetnom skrbniku i životinji upisuju se u bazu podataka jedinstvenu za cijelo područje Republike Hrvatske. Identifikacijski broj unesen u zaštićenu bazu podataka otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB i sl.) kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i sl. U slučaju pronalaska psa, ovlaštene osobe, odnosno skloništa i veterinarske ambulante, imaju pravo provjeriti identifikacijski broj psa i tko mu je skrbnik.
OZNAČAVANJE PSA MIKROČIPOM
Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni podataka.