Cijepljenje kućnih ljubimaca

Cijepljenjem umanjujemo mogućnost pojave niza zaraznih bolesti.

Prednosti cijepljenja

Cijepljenjem (vakcinacijom) kućnih ljubimaca u našoj veterinarskoj ambulanti, prvenstveno pasa (štenaca) i mačaka umanjujemo mogućnost pojave niza zaraznih bolesti koja mogu ozbiljno ugroziti njihov život.

Novorođene jedinke (štenci i mačići) su u prvim danima života djelomično zaštićene od niza bolesti jer preko majčine placente i po porodu putem prvog mlijeka (kolostruma) štenci i mačići dobiju majčina protutijela i to protiv bolesti koje je majka sama preboljela ili je cijepljena protiv njih. Takav imunitet nazivamo pasivnim. Pasivni imunitet počinje slabiti u šestom tjedanu starosti i tada je pravo vrijeme za prvo cijepljenje. Štene ili mačić kao odgovor na cjepivo počinju stvarati vlastita antitijela i aktivni imunitet.
NAJVAŽNIJA CIJEPLJENJA:
*Cijepljenje protiv bjesnoće,
*Cijepljenje protiv zaraznih bolesti kod pasa (štenećak, parvo virus, zarazni kašalj, leptospiroza),
*Cijepljenje protiv zaraznih bolesti mačaka (panleukopenija, calici, zarazni rinotraheitis u kombinaciji sa klamidiom ili leukemijom)
VAŽNO JE ZNATI:
*Bolesni se psi u pravilu ne cijepe. Prilikom cijepljenja vaš pas treba biti potpuno zdrav, očišćen od glista i bez parazita kako bi se što je moguće više smanjio rizik popratnih pojava cijepljenja. Ako pas ima groznicu, proljev ili simptome neke druge bolesti, prije cijepljenja se mora izliječiti.